Teema

DEMOKRATIA!

Toimiva demokratia ei ole itsestäänselvyys, eikä se liity pelkästään muodollisiin poliittisiin instituutioihin: demokratiaa rakennetaan tai rapautetaan vaikkapa perheiden ruokapöytäkeskusteluissa, ruoka- ja vaateostoksilla, taloyhtiöiden kokouksissa, työpaikkojen kahvitauoilla sekä netin rajat ja kulttuurit ylittävillä keskustelupalstoilla.

Aktiivisten kansalaisten toiminta on demokratian elinehto, ja yhä useammin se tapahtuu uusin tavoin sosiaalisen median alustoilla. Nuo alustat mahdollistavat kuitenkin myös uusia valvonnan, kontrollin ja polarisaation muotoja.

Viime vuosina demokratia on ollut uhattuna monelta suunnalta sekä lähialueillamme Euroopassa että globaalisti. Myös vakiintuneet demokratiat ovat horjuneet mm. populististen liikkeiden nousun, digitaalisen median suosion ja vihapuheen yleistymisen myötä. Lisäksi kansalaisyhteiskunnan muuttuvat rahoitusmallit ovat Suomessakin herättäneet huolta kansalaisyhteiskunnan autonomian kaventumisesta.

Muiden maiden arvioinnin ohella on siis hyvä katsoa peiliin. Jyväskylän Sosiologipäivät 2022 kysyy, miten demokratia voi tänään Suomessa ja muualla, ja miten sitä voi puolustaa.

Facebooktwittermailby feather