Teema

Vuoden 2018 Sosiologipäivien teema on Kiertokulkuja. Päivillä kiertokulun ajatus nousee valokeilaan yhteiselon ja -olon tutkimisen ja ajattelun apuvälineenä. Kiertokulku avaa tuoreen näkökulman ajankohtaisiin yhteiskunnallisiin ilmiöihin alustataloudesta kansainvaelluksiin. Kehät, kaarrokset ja pyörteet jättävät varjoonsa kulmikkaat järjestykset, rakenteet ja nelikentät, ja toisto, paluu ja syklit kirkastuvat sosiologian maisemissa lineaarisen muutoksen ja murrosten sijaan.

Kaikki kiertää: pakolaiset, vierastyöläiset, liike-elämäeliitti, data digitaaliuniversumissa, kirpparikama, pääoma, veri suonissa, vesi putkissa, lahjat kulassa, kuu, maa, raha, juoru. Ja kaikki toistuu, palaa: juhlapäivät, maanantaiaamu, vuorovesi, kuukautiset, palkka- ja vaalipäivä, velanmaksu, emännöintivuoro, muuttolinnut sekä, vääjäämättä, maasta maahan.

Sosiologipäivät 2018 kutsuu sosiologit keskustelemaan toistoista, sykleistä, vuoroista ja vaihdoista, hyvistä kehistä, noidankehistä, piirileikeistä, ajan, aineen ja ajatuksen kierroista, joiden varassa yhteiskunnan ja yhteiselon rakenteet, instituutiot, valtasuhteet, sommitelmat ja verkostot pyörivät. Pääpuhujina päivillä ovat:

  • Amade M’charek Amsterdamin yliopistosta
  • Ruben Andersson Oxfordin yliopistosta
  • Mianna Meskus Helsingin yliopistosta
  • Maria Åkerman Teknologian tutkimuskeskus VTT:stä
Facebooktwittermailby feather