Eurooppa on lähihistoriansa suurimman pakolaisvirran kohteena, mistä johtuen myös Suomeen on pyrkinyt ennennäkemättömän paljon uusia tulokkaita. Suomen maahanmuuttoviraston tuoreimpien tilastojen mukaan vuoden 2015 turvapaikkahakemusten määrä ylitti 30 000 rajan, kun taas 2011—2014 turvapaikanhakijoiden vuosittainen määrä ei ylittänyt 4 000 ihmistä.
Maahanmuutto ja pakolaisuus ovat monimutkaisia globaaleja prosesseja, joiden jäsentämisessä sosiologialla ja yhteiskuntatieteillä on paljon annettavaa. Aihe herättää kuitenkin vahvoja tunteita, polarisoi julkista keskustelua sekä luo poikkeuksellisen suuria paineita alan tutkijoille. ´Sosiologia ja maahanmuutto´ -paneeli osallistuu tähän keskusteluun pohtimalla mm. seuraavia näkökulmia:
- Mitä annettavaa sosiologialla ja muilla yhteiskuntatieteillä on maahanmuuton ja pakolaisuuden tuomien haasteiden analysointiin?
- Miten sosiologien ja yhteiskuntatieteilijöiden tulisi osallistua aihetta koskevaan julkiseen keskusteluun?
- Millaisia rajoitteita maahanmuuttokeskusteluun liittyvä vihapuhe ja suoranaiset uhkailut luovat tutkijalle? Miten niihin tulisi suhtautua?
Sosiologipäivät kutsuu kaikki aiheesta kiinnostuneet kuuntelemaan paneelikeskustelua Jyväskylään yliopiston Agora-rakennukseen perjantaina 18.3 kello 14:00 Martti Ahtisaari -saliin. Panelisteina toimivat etnologian professori Outi Fingerroos ja sosiologian tutkijatohtori Päivi Pirkkalainen Jyväskylän yliopistosta, erikoistutkija Pasi Saukkonen Helsingin kaupungin tietokeskuksesta sekä sosiologian apulaisprofessori Lena Näre Helsingin yliopistosta.
Toivotamme kaikki tervetulleiksi kuuntelemaan ja keskustelemaan!